DE VOLKSKRANT
DINSDAG 2 SEPTEMBER 2008
 
Buitenlands
 
Geheime wapen Desiré Delano wraakt erop los
 

Als Desiré Delano zijn zo gevreesde verblijf weet te ontlopen in het 'Kakkerlakken Hilton', Paramaribo's Santa Boma-gevangenis, dan zal hij het te danken hebben aan een bebaarde hindoestaan die door menig Surinamer voor een zwerver wordt aangezien. Iemand die er ook nog, met zichtbaar groot plezier, koeien op na houdt in het landbouwdistrict Saramacca. Ontmoet Irwin Kanhai, de 'Moszkowicz van Suriname'. Ofwel: Bouterses 'Geheime Wapen'. Maar dan zonder gelikt uiterlijk of dure maatpakken. Toen meester Irwin bij het begin van het 8 Decemberproces, inmiddels alweer 9 maanden geleden, met zijn linnen tasje en in huiskleding verscheen, sprak menig Surinamer er terstond schande van. Een journalist die bijtend kreeg toegeworpen dat hij uit zijn nek Metste, kortom gewoon 'lulde', vonden ze overigens ook gedrag dat een advocaat onwaardig was.
Toen Kanhai voor het mega-proces tegen de 25 verdachten van de daken riep dat hij alle juridische procedures zou aangrijpen in het belang van zijn 5 cliënten, namen weinigen dat serieus. Kanhai de blaaskaak!
Suriname weet inmiddels wel beter. De strafpleiter/agrariër vervolgt deze dagen zijn wrakingstoer. En met succes. Gooide hij in juli het proces al in het honderd door de presidente van de krijgsraad te wraken, vanwege 'dubieuze' banden van manlief met regeringspartij NPS, vrijdag wraakte hij ook maar de rechter die moest gaan oordelen over de gewraakte krijgsraadpresidente. De man kon immers onmogelijk onpartijdig zijn, vond Kanhai, omdat hij in 2000 betrokken was bij het besluit van het Hof van Justitie om oud-bevelhebber Bouterse te vervolgen voor de executie van 15 tegenstanders in Fort Zeelandia.
 
Nog even, en Suriname heeft straks geen rechter meer over voor het megaproces. Het land telt slechts 12 rechters - als Kanhai 'uitgewraakt' is. Als meester Irwin ze niet weet uit te schakelen, dan vallen ze wel dood neer vanwege ouderdom. Vertragingstactieken? 'Meneer, ik doe niets buiten de wet', bezweerde Kanhai precies een jaar terug in zijn kantoor waar hij zijn strategie, inmiddels zo succesvol gebleken, ontvouwde. 'Alleen, zijn de rechters in dit land objectief genoeg om over mijn cliënten te oordelen? Een raadkamer zal zich daarover moeten buigen. En dan is het nog maar de vraag of er genoeg rechters overblijven om een rechtszaak te voeren.' Zonde van de kostbare tijd, vond hij het proces. 'Het kan de Surinamers geen moer schelen!', aldus Kanhai die al sinds de jaren tachtig aanhanger is van de kleine linkse partij PALU. Wat nu? Zal het de 'Surinaamse Moszkowicz' werkelijk lukken wat de échte Abraham Moszkowicz, die Bouterse verdedigde in het CoPa-drugsproces, nooit voor elkaar kreeg: zijn cliënt behoeden voor een vernederende veroordeling?
De afgelopen 9 maanden hebben aangetoond dat bevel, zoals Bouterses aanhangers hem nog steeds noemen, alles uit de kast zal halen om de zwakke, onderbezette rechterlijke macht te gebruiken om het proces te ontregelen. Maar of dat genoeg zal zijn om een verblijf in het 'Kakkerlakken Hilton' te voorkomen is nog maar de vraag. Alhoewel. 'Ik ga meteen met mijn cliënt een Parbo-biertje drinken aan de Surinamerivier', zei Kanhai voor het begin van het proces in november mocht hij slagen in zijn opzet. Suriname zou er goed aan doen 'de zwerver' serieuzer te nemen dan nu het geval is. Stieven Ramdharie