Crisis 'jeugd-WAO' blijkt verschilletje van mening


Reportage
De PvdA is plotseling bijzonder mild tijdens het spoeddebat over de arbeidsongeschiktheidsregeling voor jongeren.
Van onze verslaggeefster
Kim van Keken        


DEN HAAG Na twee dagen discussiëren over de arbeidsongeschiktheidsregeling voor jongeren (de Wajong) is het de SP die de brutale vraag stelt aan CDA minister Donner van Sociale Zaken. 'Luistert u wel naar de woorden van uw coalitiegenoot Mariëtte Hamer van de PvdA?', aldus het socialistische Kamerlid Ulenbelt woensdag tijdens een spoeddebat over de kwestie.

Natuurlijk, beaamt Donner. 'Ik luister steeds.' De vraag is echter: waarnaar? Want direct nadat maandag (via uitgelekte plannen) duidelijk is geworden dat het ministerie van Sociale Zaken in de Wajong-uitkering zou snoeien, riep Hamer op de radio dat dit voor de regeringspartij PvdA 'onbespreekbaar', 'onacceptabel' en 'een onbegaanbare weg' is.
Coalitiepartner PvdA ziet dus niets in de plannen van CDA-minister Donner, zou een leek denken. In de gangen van de Kamer werd de afgelopen dagen al gesmiespeld over een dreigende crisis, zoals die ontstond bij de versoepeling van het ontslagrecht. Ook daarin stonden eind vorig jaar het CDA (Donner) en de PvdA (Hamer) tegenover elkaar. Een commissie zoekt nu nog uit hoe die impasse doorbroken wordt.
Na de dreigende woorden van de nieuwe PvdA-fractievoorzitter Hamer, is de stemming tijdens het spoeddebat woensdag ineens buitengewoon mild. Kamerlid Hans Spekman (PvdA) voert nu het woord en ziet toch echt geen crisis. 'We verschillen van opvatting, wat is daar mis mee.'
En dat is natuurlijk koren op de molen van de oppositie. 'U heeft het plots over een verschilletje van mening' (GroenLinks). 'De PvdA is dus niet geloofwaardig' (de VVD).
'Waarom dan zo'n circus de afgelopen dagen?' (D66).
Dat circus begon met de uitgelekte plannen over de 'jeugd-WAO'. Die behelzen een scheiding tussen volledig afgekeurde jongeren en jongeren die zelf gedeeltelijk een inkomen kunnen verdienen. De volledig afgekeurde jeugd krijgt volgens de plannen 75 procent van het minimumloon, de andere groep krijgt 70 procent. Vooral over dat laatste punt spuwde Hamer haar gal.
Spekman blijft bij dat punt, zij het met de toevoeging dat hij erop vertrouwt dat de partijen er gewoon uitkomen. 'Ik laat me niet uitspelen tegen Donner.' Een motie van de SP om te zorgen dat de uitkering niet terugvalt naar 70 procent, weigerde hij dan ook te steunen. Wat hem op een zuchtende en spottende oppositie kwam te staan.
Minister Donner geeft verder geen commentaar op de uitgelekte stukken. Wacht maar rustig af, is zijn mantra. Net zo vaag blijft de minister of zijn 'geheime' nieuwe aanpak ook voor de zittende groep Wajong'ers gaat gelden. Wel benadrukte hij dat 'we de zaak op zijn beloop kunnen laten, of kunnen ingrijpen'. Als niets gebeurt, zal het aantal Wajong'ers stijgen naar 250 duizend in 2050 tegenover 167 duizend nu.